dinsdag 5 januari 2010

Ding #21: Aquabrowser en "My Discoveries"


De Aquabrowser vind ik persoonlijk geen prettig systeem. Of ik iets van mijn gading vindt is volkomen afhankelijk van het onderwerp: met 'tulpen planten' word ik volledig het bos in gestuurd, maar met 'jack russell' krijg ik met de associatie 'terrier' wél goede zoekresultaten. Meestal zal iemand toch vrij gericht zoeken naar echte info, en niet naar vele -heel vele- verwijzingen naar soms maar zeer zijdelings interessante info (of zelfs helemaal niet relevant: 2 van de 4 resultaten bij al@din over 'tulpen planten' levert een antwoord op 'hoeveel soorten wiet zijn er in Nederland' en 'wat is de geschiedenis van drop', de andere twee gaan alleen zijdelings over mijn vraag. Okee, dan heeft er dus niemand bij al@din ooit gevraagd hoe en/of wanneer dat moet, tulpen planten, maar de algemene resultaten waren ook bedroevend off-topic (krantenartikelen over ziek zoeken in de tulpen, enz.) Ik word een bos ingestuurd waar ik helemaal niet in wil, ik wil als klant gewoon een simpele vraag kwijt en daar een even simpel antwoord op vinden. Hoe doe je dat? Och, natuurlijk, je kijkt 'gewoon' op Google in plaats van te zoeken via zoeken.bibliotheek.nl. Weer een klant teleurgesteld. Ik word hier niet vrolijk van.
Vervolgens nog even gekeken bij 'My Discoveries', ook weer met 'tulpen planten' en 'jack russell', en hier wat dingen getagt en bewaard op het 23dingen-account, maar ik vind het jammer dat je alleen boeken kunt taggen, terwijl er juist bijvoorbeeld over de Jack Russell wel weer een goed antwoord van al@din is dat ik best nog wel even had willen 'taggen'.
Bij WorldCat vind ik prachtige lijst over Rembrand van Rijn, en kan ik doorklikken naar 'vergelijkbare titels'. Ik vind een mooi boek over zijn werk en zou dat graag aan de lijst toe willen voegen, maar helaas - dit kan niet.
Ik denk dat ik verwend raak nu ik al zoveel 23-dingen heb gedaan: ik verwacht dat alles wat ik wil ook allemaal maar kan, en raak teleurgesteld als 't niet mogelijk is.
Puur uit nieuwsgierigheid neem ik ook nog een kijkje in de catalogus van de Ann Arbor District Library en kan daar (naast de 'gewone' zoekopties) ook zoeken op tag. Hier hebben de tags van gebruikers een duidelijke eigen waarde toegekend gekregen in de catalogus, dan heeft je participatie dus zichtbaar zin! Ik zoek op tag 'mexican' en kom prachtige boeken tegen over de Mexicaanse cultuur, recepten, een kinderboek over de vele gebruiksmogelijkheden van een Mexicaanse shawl, Frida Kahlo, enz. Uiteaard krijg ik als ik op deze manier zoek niet bij elk ingetypt woord een resultaat (jack russell maar weer eens geprobeerd - geen tagresultaten).
Ik weet niet wat ik mooier vind: zoeken op tags in de Tagcloud in onze eigen mooie nieuwe sociale catalogus of zoeken via het 'officiële' zoekmenu van de bieb. Het liefst zou ik denk ik allebei hebben op een bieb-website, omdat elke klant nu eenmaal weer anders denkt en zoekt.
Nog een keer bij beide catalogi (Ann Arbor en Bibliotheek Hoorn) gezocht, nu gekeken naar 'Fantasy' als tag. Beide geven een overzicht van mooie boeken, en ik kan tags en recensies bekijken zodra ik een boek aanklik. Bij de Hoornse catalogus kan ik zelfs zien of een boek op een openbare lijst is gezet, als dit eenmaal wat meer gevuld raakt kan ik op deze manier nog meer leessuggesties krijgen (alles van dezelfde lezer, dus je kunt echt zien of je dezelfde smaak hebt of niet).
Ja, al met al ben ik heel blij en trots op onze nieuwe catalogus. Na de 23 dingen zal ik maar eens wat meer van mijn gelezen boeken gaan taggen en recenseren.

1 opmerking:

  1. Het cataloguslandschap is een redelijk oerwoud geworden, waarin het lastig kiezen is. De meeste catalogi worden opgepimpt met een 2.0sausje. Wat betreft Bicat werd da ook wel eens tijd. Het taggen biedt uiteraard meer mogelijkheden en trefkansen. Echter inhoudelijk zijn onze collecties niet doorzoekbaar. Je blijft altijd afhankelijk wat catalogiseerders en nu ook gebruikers aan informatie ontsloten hebben.

    BeantwoordenVerwijderen