woensdag 15 december 2010

BABEL: de nieuwe bibliotheekafdeling 0-18 jaar in Hoorn


Er is een nieuwe, speelse afdeling bij bibliotheek Hoorn: BABEL, bedoeld voor 0-18 jaar (maar ook superleuk voor ouders en grootouders)!
De ideeën zijn bedacht door de kinderen zelf, en na negen maanden hard werk is er een prachtige afdeling, compleet met allerlei ontdekplekken, bedden bovenop de kasten (ja, je mag op de kasten klimmen!), een onbewoond eiland, een voetbalveld, drie gamecomputers (wii, PS3 en kinect), en nog veel meer prachtige dingen.
Uitgangspunt van de aanjaagster van dit alles waren de pedagogische uitgangspunten van Reggio Emilia en de meervoudige intelligentietheorie van Howard Gardner.
Waar 't allemaal op neerkomt is een vrolijk kindbeeld waarbij wordt uitgegaan van de kwaliteiten en talenten van de kinderen zelf. Als je kinderen de kans geeft om echt zelf iets te doen zullen ze je verrassen en je verwachtingen overtreffen, dat bleek al bij het concept van de Brede School Bibliotheek (BSB). Een uitgangspunt dat zeker past bij Nederlands' grootste fan van Pippi Langkous, maar wat eigenlijk voor iedereen die met kinderen werkt zou moeten gelden!



En hoe bevalt de nieuwe afdeling de doelgroep zelf?
Ik ben maar even zo vrij om mijn collega te citeren:
"De eerste dag Babel zit erop en het was leuk! Kindjes enthousiast, ouders enthousiast. Er werd veel gebruik gemaakt van de xbox. Opeens werden de bubukrukjes boten. De nesten werden goed beklommen, maar dat ging allemaal heel beheerst. Alle tandjes zitten nog in de monden.
Opvallend was de lange verblijfsduur. Opeens lagen en stonden er overal jassen en schoenen. In de oude situatie bleven die altijd aan. Veel ouders en opa’s en oma’s deden samen wat met hun (klein)kind. De pubers waren fanatiek aan het tekenen en verwonderden zich over de typemachine. Voor hen echt een historisch object.
De lijn van het sportveld werd een autobaan. Een jongetje van 6 kon haarfijn uitleggen hoe de optische illusie van het bolletje op de schaal werkte."
Kortom: dit moet je zien!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten