dinsdag 23 november 2010

23 oktober: Kijkje in de keuken


Eergisteren was 't zover: ik mocht een collega uit bibliotheek Bergen rondleiden in de Centrale van onze bibliotheek in het kader van het project 'Kijkje in de keuken'. Verschillende collega's waren naar andere bibliotheken om daar eens rond te snuffelen, en bij ons kwam dus ook iemand kijken hoe wij een en ander doen. Leuk om eens door iemand anders' ogen je eigen bieb te zien, je kijkt dan weer met frisse blik naar dingen die je anders van dag tot dag eigenlijk als 'doodnormaal' aanneemt:
- 100% zelfservice met een inlevertafel voor het net ingeleverde materiaal, waar klanten meteen weer iets kunnen uitzoeken om te lenen;
- tijdschriften labelen en koppelen zodat ze eenvoudig zelf door de klant kunnen worden uitgeleend;
- boeken koppelen aan het RFID-nummer dat er al inzit (dus niet meer omkoppelen);
- meekijken op een internetcomputer vanaf je inlichtingen-pc waar ze naar kijken, en evt. ook een berichtje sturen;
- een uur gratis internet per dag voor bibliotheekleden;
- een organisatie waarbij gekozen is voor specialisaties (doen waarin je goed bent)en vaste teams per vestiging;
- presentaties voor 'populair', 'spanning' en 'literair' waarbij de boeken allemaal frontaal worden gepresenteerd;
- het historisch informatie punt (HIP);
- twee aparte ruimtes voor activiteiten (ook te huur door derden);
- de c-wise-catalogus op de pc's voor de klanten, met o.a. telkens wisselende plaatjes van aanwinsten en de tags en recensies die klanten zelf hebben toegekend aan materialen;
- de brede school bibliotheek (BSB).
Jammer genoeg was onze nieuw in te richten jeugdafdeling in de Centrale nog niet gerealiseerd, maar de uitleg met de ontwerptekeningen was ook al hardstikke leuk, en van de dingen die al klaarstaan voor de inrichting (kaleidoscoop, weegschaal, kleine nepskeletjes, enz.) gaan mijn handen al jeuken!

Ik was gisteren vereerd om te lezen dat de collega uit Bergen 't kijkje in de keuken bij ons zeer heeft gewaardeerd, en dat ze blij is met al haar verzamelde 'recepten'. Als ik in Bergen ben zal ik zeker even langs gaan om daar ook eens rond te kijken, want zo'n kijkje in de keuken is toch wel erg leuk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten